ONTSTAAN MUSEUM

Gilbert Van Landschoot: Oprichter en curator.

Gilbert Van Landschoot werd geboren op 16 januari 1951 te Adegem. In september 1975 trouwde hij met Erna De Sutter.

Zijn vrouw is dan ook zijn rots in de branding, hij kreeg 2 dochters Benedicte en Alexandra.

Hij richtte een Canadamuseum op in 1994, in 2004 volgde dan een Poolsmuseum als dank en eerbetoon aan de bevrijders die vochten onder leiding van Generaal Maczek.

Benedicte die de kok is en doet de boekhouding. Met veel liefde voor de geschiedenis heeft hij de fakkel door aan zijn dochter Alexandra die even gepassioneerd is in Tweede Wereldoorlog, samen met haar zus runnen ze samen het museum tot op heden.

Ervaring
 • Lees hier het verhaal hoe grootvader Maurits Van Landschoot zijn leven te danken heeft aan Canadese en Poolse bevrijders
  Maurits Van Landschoot als spion

 • 1994: eerste steen van de opbouw van het museum en de eerste tijdelijke tentoonstelling
  (Bekijk hier foto’s van 1994)

 • 1995: de officiële opening met Vertegenwoordiger van Zijne Majesteit de Koning en talrijke prominenten
  (Bekijk hier foto’s van 1995)

 • 1995 : het beginnen inrichten van een Canada museum
  Levensechte diorama’s over de bevrijding van de Canadese soldaten in onze streek. Bekijk het verschil met wat er vroeger en nu te zien is in de diorama’s.
  Bekijk hier de foto’s van vroeger en nu

 • 2004: oprichten Pools museum

  Naast de reeds bestaande oorlogsminiaturen in the Maple-Leaf boven, werd deze tentoonstelling aangevuld met diorama’s over de Poolse soldaten in onze streek. (fotoreportage over dit moment komt nog online)

 • 2019: openen rechtervleugel Pools museum
  In september 2019 werd ook de nieuwe vleugel van het Poolse museum met extra nieuwe diorama’s over de 1ste Poolse Pantserdivisie en Generaal Maczek geopend. (fotoreportage over dit moment komt nog online).

 • 2020 tot heden:
  SOLDAATVERHALEN – SCHOOLPROJECT
  Ondertussen bevat het museum meer dan 300 complete uniformen van onze Canadese en Poolse bevrijders, met ons archief aan brieven en logboeks van soldaten en veteranen trachten we nu alle uniformen van wie het uniform is de soldaat te eren met hun foto en hun verhaal. Ook trachten we onze schoolprojecten om jongeren te betrekken bij de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Bent u een Canadees of Pools lievende vereniging kunt u onze private initiatieven steeds ondersteunen als sponsor, zo blijven we deze uitzonderlijke collectie in stand houden.

Contact

info@canadapolandmuseum.com

+32 50710666

Het museum is opgericht door Dhr. Gilbert Van Landschoot in 1994 dit als een belofte aan zijn vader Maurice Van Landschoot die een spion was tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 1987 werd Maurice getroffen door een hartaanval. Op zijn sterfbed vertelde hoe hij, helemaal alleen, zonder familie of vrienden erbij te betrekken, mensen verborgen had gehouden voor de nazi’s. Hijzelf had zijn leven te danken aan de bevrijders.

Maurits Van Landschoot vroeg aan zijn zoon Gilbert om iets terug te doen als dankbaarheid aan de Canadezen en de Poolse bevrijders.
De jaren na zijn vaders dood, legde Gilbert Van Landschoot – zijn belofte indachtig- bloemen neer tijdens de jaarlijkse hulde op het Canadees kerkhof, elke 2de zondag van september.
Ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van de Bevrijding, besloot dhr. Gilbert Van Landschoot een privaat museum op te richten ter ere van onze Canadese en Poolse bevrijders. Zo werd het Canada-Poland war museum tot stand gebracht.

Het Canada Poland Museum van de heer Gilbert Van Landschoot werd op 28 juni 1995 geopend door de Vertegenwoordiger van Zijne Majesteit de koning, en vele Belgische –en Canadese prominenten te Adegem – Maldegem.

In het museum worden de mobilisatie, bezetting en bevrijding van Vlaanderen op een levendige manier voorgesteld. Verscheidene diorama’s tonen u levensechte militaire acties uit WOII met meer dan 300 uniformen, wapens, zenders, posters, uitrustingen,….
Ook de 20 min originele film over de Slag om de Schelde. (Battle for the Scheldt) alsook een 8min film over Katyn.

Op 7september 2004 werd een nieuw museum ingehuldigd “The Maple-Leaf” door de vertegenwoordiger van Zijne Majesteit de Koning en vele Canadese en Poolse prominenten, het museum omvat militaria miniaturen op schaal 1/35, en toont vele slagvelden over de WOII met diorama’s over de 1ste Poolse Pantserdivisie onder leiding van Generaal Maczek en de Poolse luchtmacht die onze streek hebben bevrijd, het maple – leafmuseum werd dan ook een onderdeel in het Poolse museum met meer dan 70 Poolse authentieke en originele uniformen van soldaten, wapens, uitrustingen, foto’s, posters…

Deze uitzonderlijke musea kun je beiden bezoeken en zijn uniek met hun authentieke collectie aan uniformen en zendapparatuur in heel Europa. Het museum werd opgericht voor hen die de oorlog hebben meegemaakt, maar vooral voor onze jeugd, opdat zij nooit zouden vergeten dat hier duizenden jonge soldaten sneuvelden voor onze vrede en vrijheid. Sinds 2019 zet Alexandra, de jongste dochter van Gilbert haar in om al deze soldaten ook te eren met hun naam, foto, soldaatverhaal en schoolprojecten voor kinderen te organiseren.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: