1994: de eerste steen

1994

De eerste steen, het ontstaan van het gebouw

In de hete zomer van 1994 start dhr. Gilbert Van Landschoot samen met zijn gezin en talrijke vrijwilligers aan het bouwen van het eerste Canadamuseum in Europa.

De 5O-jarige bevrijding september 1994

Elke 2de zondag van september is de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid van WO2 op het Canadees, Poolse en Britse Militaire kerkhof te Adegem.

Daarna kwamen alle binnen en buitenlandse prominenten met de Vaderlandslievende  verenigingen en deelnemers deelnemen aan de lunch in de zaal “De Canadees” van het Canadamuseum.

Daarna mochten ze gratis een bezoek brengen aan onze eerste tentoonstelling van collectiestukken en materialen die Dhr. Gilbert Van Landschoot tijdelijk in bruikleen had van verzamelaars uit onze streek in september 1994.

Deze tijdelijke tentoonstelling was van korte duur. Op deze tentoonstelling was de Canadese Ambassadeur  Jean – Paul Hubert en de Minister van Veterans affairs Laurence MacAulay aanwezig.

Beiden vroegen toen aan Gilbert: “Waarom kunt U er geen vast museum  over de Canadezen oprichten.  De prominenten samen met de Burgemeester J.Rotsaert en Schepen R. VanParijs bevestigden mij dat ze alles in het werk zullen stellen en helpen te ondersteunen om zoveel mogelijk Canadezen te laten overkomen om het toekomstige museum te komen bezoeken te Adegem.

Hierbij kunt u een paar foto’s vinden van de herdenking en eerste tentoonstelling (de voorloper voor het opbouwen naar een permanente tentoonstelling) op 11 september van 1994 en de prominenten die hierbij aanwezig waren.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: