Lance Corporal Ken Rowland

L / Cpl Ken Rowland – Lincoln and Welland Regiment – 1924-2014 Ken (Roly) Rowland was 13 jaar oud in 1937 toen hij zich aansloot bij de Lincoln and Welland Militia in St. Catharines, On, Canada. Hij trainde in signals en werd behoorlijk bedreven in morsecode. Ken was 19 jaar oud toen zijn regiment in Normandië landde en hij werd aangesteld als de kolonel’s radio-operator en later als seingever van de B-compagnie. Terwijl hij op patrouille was in de buurt van Maldegem, was hij de eerste die de tragische transportbrand in Oosteeklo zag en riep die in met behulp van morsecode.

Ken vocht onvermoeibaar aan de frontlinie helemaal van Normandië, via België en Nederland naar Duitsland, waar hij in april 1945 de bof opliep. Hij bracht de volgende maand door met revalideren in Knokke, België en hij was in Knokke toen Victory in Europe werd uitgeroepen. in mei 1945. L / Cpl Ken Rowland ontving het Bronzen Kruis van de Nederlandse regering voor uitstekende bekwame dienst als seingever. Ken keerde in 2010 terug om met zijn drie dochters de slagvelden te bezoeken om eer te bewijzen aan zijn vrienden die 65 jaar eerder waren omgekomen in de oorlog en nu begraven op de Begraafplaats van Adegem. Terwijl hij door de slagvelden reisde, begon hij de verhalen van zijn verloren kameraden te vertellen en toen Ken het Canada – Poland Museum zag, was hij tot tranen toe bewogen om te zien wat deze gemeenschap had gedaan om hun offer te herdenken. Het was bij het monument in Moerbrugge dat Ken het verhaal vertelde van Charlie Barnfield die begraven ligt op de begraafplaats van Adegem en later de eigenlijke schuur vond langs het Leopoldkanaal waar hij 100 kogels in de positie van een vijandelijke sluipschutter schoot. De herdenkingsreis van 2010 raakte Ken diep en hij wist dat het tijd was om zijn memoires te schrijven om de verhalen van zijn verloren kameraden door te geven aan de volgende generaties, zodat ze niet zouden worden vergeten. Ken (Roly) Rowland stierf in 2014 op 90-jarige leeftijd. My Father’s Battle van VE Hartman (Ken’s dochter) werd in 2015 gepubliceerd.

Lance Corporal Ken Rowland

Waar staat deze soldaat?
Bij het Canadamuseum in het laatste en grootste diorama, vlak naast Corporal Edgar Arundell: Operation Switchback – Battle for the Scheldt. De familie van Ken Rowland (Vicki Rowland en Kendra Rowland, de 2 dochters kwamen in 2015 bij het museum op bezoek (zie foto’s).

Meer informatie kunt u vinden in het boek dat zijn dochter Vicki Rowland heeft geschreven: myfathersbook

Of ga naar de Facebookpagina van Vicki Rowland om meer informatie te verkrijgen:
Facebookpagina wewillrememberthem

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: