Tank Commandant Czeslaw Kajpus

Er bevinden zich in het museum 3 uniformen van Tank Commandant Czeslaw Kajpus.

Bij de eerste tentoonstelling op de 2de zondag van september 1994 was Czeslaw Kajpus aanwezig op de opening, op deze dag vroeg hij ook aan Gilbert, kun je de Polen er ook niet bij betrekken? Gilbert antwoordde aan Kajpus: kun je Veteranen overtuigen om hun uniformen en uitrustingen aan ons te schenken, ik zal op termijn een museum van de Polen uitbouwen. Dankzij Czeslaw Kajpus is het museum over de Eerste Poolse Pantserdivisie een realiteit geworden in 2014.

Daarop schenkt hij in 1994 zijn Battledress van Tankcommandant aan het museum, zie ook bijgevoegde foto van toen hij trouwde met zijn Simonneke uit Beveren. Later in 1995 na de officiële opening van het museum schonk hij nog een 10-tal uniformen van zijn gevechtskameraden bestaande uit diverse mantels en tankoveralls, deze zullen ook stuk voor stuk een naam dragen van wie deze toebehoorden, na opzoekingswerk.
Alsook schonk hij zijn eigen Tankoverall die hij zelf heeft aangemaakt met paletten van 2-sterren Generaal die hijzelf heeft gekregen van Generaal Maczek, want hij was een goede vriend met Generaal Maczek. Die schonk 1 zwarte baret van 2-sterren Generaal aan Kajpus, maar bij de 1ste tentoonstelling is deze barret door bezoekers ontvreemd. Zijn 3de kostuum is dit van na de oorlog (zie hieronder) toen hij Kolonel werd (Service Dress) en die nu in de inkomhal tentoon staat.

Sinds eind februari 2021 kwamen we pas in contact via Facebook met de familie van Czeslaw Kajpus, de familieleden zelf wisten niet dat zijn 3 uniformen bij ons in het museum tentoon staan, de familie van Kajpus zal binnenkort ook op bezoek komen, we houden u hiervan op de hoogte van deze gebeurtenis op onze blog. Ook het volledige verhaal zal op deze pagina nog komen over Czeslaw Kajpus, het Pools museum kan niet genoeg Czeslaw Kajpus bedanken voor het ontstaan van het eerste Poolse museum.

Iedereen die wenst kan steeds met ons samenwerken om nog meer geschiedenis te kunnen vertellen aan onze bezoekers.

Tank Commandant Czeslaw Kajpus

Waar staat deze soldaat?
Bij het Pools museum – rechtervleugel.

Tank Commandant Czeslaw Kajpus – tankoverall

Waar staat deze soldaat?
Bij het Pools museum – rechtervleugel.

Lieutenant – Colonel Czeslaw Kajpus (uniform na de oorlog)

Waar staat deze soldaat?
In de inkomhal van het museum.

Bijkomende documenten toen Czeslaw Kajpus bij het museum op bezoek kwam en hij zijn boek een tekst had geschreven binnenin het boek;

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: