Luitenant Bletek Tadeusz

Er bevinden zich in het museum 3 geschonken uniformen van Luitenant Bletek Tadeusz.

In november 1996 werden er 3 uniformen geschonken door zijn echtgenote en in het bijzijn van zijn dochter Krysia Bletek aan het museum, dit was na het kort overlijden van Luitenant Bletek Tadeusz.

Het eerste uniform is een battledress (zijn vest en zijn bijhorende cap): 1st Polish Armoured Reserve Regiment – 11de compagny engineers – 10de infantry regiment, daar deed hij zijn eerste trainingen mee te Schotland. Dit uniform staat sinds 1996 in het museum tentoon.

Luitenant Bletek Tadeusz

Luitenant Bletek Tadeusz
Eerste geschonken uniform

Waar staat deze soldaat?
Bij het Canadamuseum – Pools diorama: midden in het museum – gelijkvloers.


Het tweede uniform is een battledress (vest en zijn bijhorende cap). Dit uniform is gedragen bij de inscheping in Engeland op 7 augustus 1944. Hij heeft de landing van D-Day meegemaakt en hij heeft doorgetrokken doorheen Frankrijk – België – Nederland tem Duitsland waarvoor hij vele medailles heeft gekregen (zie foto onderaan). Hij was toen reserve-luitenant van de 11de Compagny Engineers – 10de infantry regiment. In het diorama staat hij als technisch ingenieur met afstandskijker om afstanden te berekenen voor het inzetten van mortieren. Aangekleed in 1996, en tentoongesteld bij de opening van 7 september 2004.

Luitenant Bletek Tadeusz

Luitenant Bletek Tadeusz
Tweede geschonken uniform

Waar staat deze soldaat?
Bij het Pools museum – Pools diorama: rechtse vleugel museum – bovenverdieping.Het derde uniform is een tank overall met bijgevoegde stofbril en de heel unieke lederen tankhelm van Luitenant Bletek Tadeusz. Deze overall werd gebruikt om over zijn battledress te trekken ter bescherming bij verplaatsing in een voertuig of tank. Doordat hij gezagvoerder is van de 11de compagny genietroepen kon hij zo het meest in contact blijven bij de troepenbeweging via radioverbindingen. In 1996 was deze reeds aangekleed op de mannequin en was op 7 september 2004 voor de eerste maal reeds te bezichtigen. Sinds 2020 worden alle uniformen voorzien van een foto en uitleg van wie het uniform heeft gedragen.

Luitenant Bletek Tadeusz
Derde geschonken uniform

Waar staat deze soldaat?
Bij het Pools museum – rechtervleugel

Op donderdag 9 februari kwam de dochter van Luitenant Bletek Tadeusz op bezoek in het Canada – Poland Museum om de geschonken uniformen in 1996 van haar papa te bezoeken. Bij toeval van het bezoek waren ook schoolkinderen aanwezig die een inleefspel en bezoek deden in het museum. Deze kinderen waren ontzettend onder de indruk van Krysia Bletek haar aanwezigheid en vertellingen over haar vader.
Hieronder kunt u een paar foto’s vinden alsook een paar filmpjes van haar bezoek op 9 februari 2023:

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: