Conny Kajpus (dochter van Tankcommandant Czeslaw Kajpus) samen met de kleinkinderen (Nina, Vicky en Robby) op bezoek !

Vandaag kwam Conny Kajpus (dochter) van tankcommandant Czeslaw Kajpus samen met haar kinderen Nina Van de Voorde, Vicky Van de Voorde , Robby Van de Voorde (de kleinkinderen van Czeslaw Kajpus) op bezoek naar het museum. Het is dankzij Nina, een van de kleindochters die een 2maand geleden aan het zoeken was op internet naar haar grootvader Czeslaw Kajpus dat ze toevallig op een foto op onze Facebookpagina terechtkwam over haar grootvader Czeslaw Kajpus. In het museum beschikken we over 3 van zijn uniformen die hijzelf aan het museum heeft geschonken en tentoon staan. Ik kon het bijna eerst niet geloven toen ik zag dat Nina schreef, ‘mijn grootvader’ als reactie op de foto.

De bal ging toen verder aan het rollen, en zo konden we na al die jaren de familie hier ontvangen en zijn uniformen tonen. Niemand van de familie wist dat zijn 3 uniformen hier aanwezig waren, ook zijn dochter Conny niet. In zijn het boek van Czeslaw (zijn levensverhaal) reeds vermeld dat hij zijn uniformen schonk aan het museum, maar dit was nooit opgevallen door de familie. Czeslaw Kajpus bracht ook zijn boek mee waarbij hij een speciale tekst in schreef voor het museum in 1996.

3x heeft het Canada Poland Museum deelgenomen aan tentoonstellingen te Beveren-Waas met 10-tal Poolse uniformen en uitrustingen. Op vraag van het gemeentebestuur en met medewerking van Czeslaw Kajpus en Roland Van Goethem namen we deel aan een grote tentoonstelling met de 65jarige herdenkingsplechtigheid in het Kasteel Cortewalle betreffende de bevrijding door de Polen in Vlaanderen (zie foto’s hieronder van deze eerste tentoonstelling, waaronder ook de uniformen van Czeslaw Kajpus).

Jaarlijks sinds 1994 kwam Czeslaw Kajpus en Roland van Goethem met hun echtgenote naar de herdenkingsplechtigheid op het Canadees-Poolse kerhof te Adegem, elke 2de zondag van september. En brachten een eerbetoon aan hun gevallen Poolse kameraden op het kerkhof te Adegem en daarna brachten ze telkens een bezoek naar het museum.

De 2de tentoonstelling was bij de 70-jarige herdenkingsplechtigheid. Dan vraagt Roland Van Goethem een kleine tentoonstelling te helpen organiseren in het oude gemeentehuis van Beveren-Waas en brachten daar in een kast 2 mannequins in volle uitrusting tentoon in de inkomzaal.

De 3de tentoonstelling bij de 75-jarige bevrijding vraagt Roland van Goethem en zijn echtgenote om in het Cultureel centrum te helpen aan een tentoonstelling. Hierbij werden er 2 uniformen van Kajpus tentoongesteld, zijn battledress en zijn tankoverall. Zie foto’s hieronder.

3de tentoonstelling te Beveren-Waas met de 2 uniformen van Czeslaw Kajpus ter ere van de 75-jarige herdenking.

Vandaag was dus een heel emotionele en deugddoende ontmoeting. Ik ben heel dankbaar dat we dankzij onze Facebookpagina en blog mensen meer en meer van alle families kunnen traceren en betrekken bij het museum.

Deel gerust: sharing is caring.

Meer info: https://canadapolandmuseum.com/tank-commandant-czeslaw-kajpus/

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: