Laatste nieuwe berichten

Vroeger en nu

Bekijk de foto’s van 1995 en nu hieronder

Er is reeds veel verandert doorheen de jaren 1994 tot op 2021, alvast een paar foto’s die we vergelijken van 1994 en nu:

Foto 1995: Joost
Foto diorama: transmissiekamer – hoofdkwartier


Foto 1995: Joost
Foto diorama: Duitse observatiepost


Foto 1995: Joost
Foto diorama: Duitse vliegveld te Adegem-Maldegem (Luftwaffe)


Foto 1995: Joost
Foto diorama: 18-daagse veldtocht 10-18mei 1940
Foto 1995: Vacas
Foto diorama: 18-daagse veldtocht 10-18mei 1940
Foto 1995: Joost
Foto diorama: Vliegveld te Maldegem 1940
Uitgelicht bericht

Vlagjes bij soldaten

Vorige week kwamen schoolkinderen op bezoek naar het museum. Bij elk schoolkind die nu op bezoek komt krijgen ze uitleg over de soldaatuniformen die in het museum staan en ook begraven liggen te Adegem. Er is zelfs een uitleen – inleefkoffer met originele stukken van de soldaten die ze ook meekunnen doen naar school !

Na het bezoek geven we de kinderen een Canadees vlagje mee om de soldaten te herdenken op het Commenwealth War Graves Cemetary te Adegem, ze kunnen dan een vlagje plaatsen of even stil staan bij een jonge gesneuvelde soldaat.

Het is prachtig om te zien dat de jeugd daar zo mee begaan is en zoveel vragen had, zei de juf van de klas!

Zo voelen de schoolkinderen zich meer betrokken met onze helden van WOII !

Ik kijk er al naar uit om nog meer schoolkinderen hierin mee te betrekken !

Hierbij kun je alvast een foto vinden van vlagjes die schoolkinderen hadden gezet bij een graf van Ray C. Smith waarvan het uniform ook in het museum te bezichtigen is en die ze kun via register kunnen opzoeken bij het kerkhof.

Geen beschrijving beschikbaar.

Schoolkinderen op bezoek !

Eindelijk konden er nog terug schoolkinderen voor de laatste week op bezoek komen naar het Canada-Poland Museum, ze waren allemaal enorm onder de indruk. De vlagjes die we van de Canadese Ambassade gekregen hebben konden we hen alvast meegeven om onze bevrijders te herdenken !!

Kan een afbeelding zijn van 5 mensen, staande mensen en buitenshuis
Kan een afbeelding zijn van 5 mensen, staande mensen en buitenshuis

Vorige week kwamen er schoolkinderen op bezoek naar het Canada Poland Museum, deze vonden de Canadese vlagjes die we onlangs kregen en het inleefspel super !! Hopelijk kunnen volgend schooljaar nog meer schoolkinderen op bezoek komen ! Canada Poland Museum

Kan een afbeelding zijn van 4 mensen, staande mensen en buitenshuis

Ga je mee op BUNKERtour zondag 23 MEI ?

Dit jaar doen we terug mee met de Bunkerdag op zondag 23 mei 2021 !
Het museum organiseert een gratis toeristische tour waarbij je uitleg krijgt over de bunkers van tijdens Tweede Wereldoorlog in Adegem-Maldegem met de Toeristische trein.
Let wel, wegens de coronamaatregelen kunnen er slechts 25personen deelnemen aan deze rondrit !

Om 9.45u verzamelen we op de parking van het Canada-Poland War Museum en vandaar vertrekt de Toeristische Trein volledig coronaproof voor een rondrit van 60min om 10u !

Wil je er graag bij zijn met jouw gezin of je vrienden, reserveer je plaatsje dan snel !!
(enkel telefonisch reserveren voor bunkerdag te Adegem op 050/710.666)

Samen houden we de geschiedenis warm !

Met dank iedereen voor de samenwerking en realisatie van dit prachtige project:
#atlantikwalleurope #creativeeurope #europeforculture, #EYCH2018 #Europeanbunkerday #Bunkerdag #Raversyde #hettreintje

Nieuw: wandel-en fiets Battletours

Ben jij ook verzot op fietsen en wandelen en geïnteresseerd in WOII? Dan is dit iets voor jou !

Onze Battletourgids neemt je graag mee al fietsend of wandelend doorheen de streek met alle belangrijke punten of de rol van de Canadezen en Poolse soldaten in de streek, ondertussen krijg je de verhalen van de soldaten die ook begraven liggen op het militaire kerkhof te Adegem én waarvan de uniformen ervan in het museum van staan en alle unieke plaatsen en monumenten die je zeker moet zien!

Er zijn verschillende mogelijkheden, fietsen: 28km of 56km of een wandellus van 10km.

Vetrek -en aankomstpunt is bij het Canada – Poland Museum, je auto staat er veilig te geparkeerd en ondertussen kun jij genieten van de streek met je fiets of te voet !

Achteraf kun je heerlijk opwarmen en nagenieten met een heerlijk Canadese Maple-tea of gebak! Je batterij opladen van de fiets kan alvast binnenin !

Reserveren kan (woensdag t.e.m. zaterdag) 13-17u via telefoon: 050/710.666Medailles van R.L. Bob Lamb

We hebben vandaag de medailles van Sgt. R.L. Bob Lamb (geschonken door zijn zoon) bij het uniform aangebracht van de 4th Canadian Armoured Division.

Mocht er iemand nog meer informatie hebben van deze sergeant, neem gerust contact met ons op. Of deel gerust het bericht verder.

Conny Kajpus (dochter van Tankcommandant Czeslaw Kajpus) samen met de kleinkinderen (Nina, Vicky en Robby) op bezoek !

Vandaag kwam Conny Kajpus (dochter) van tankcommandant Czeslaw Kajpus samen met haar kinderen Nina Van de Voorde, Vicky Van de Voorde , Robby Van de Voorde (de kleinkinderen van Czeslaw Kajpus) op bezoek naar het museum. Het is dankzij Nina, een van de kleindochters die een 2maand geleden aan het zoeken was op internet naar haar grootvader Czeslaw Kajpus dat ze toevallig op een foto op onze Facebookpagina terechtkwam over haar grootvader Czeslaw Kajpus. In het museum beschikken we over 3 van zijn uniformen die hijzelf aan het museum heeft geschonken en tentoon staan. Ik kon het bijna eerst niet geloven toen ik zag dat Nina schreef, ‘mijn grootvader’ als reactie op de foto.

De bal ging toen verder aan het rollen, en zo konden we na al die jaren de familie hier ontvangen en zijn uniformen tonen. Niemand van de familie wist dat zijn 3 uniformen hier aanwezig waren, ook zijn dochter Conny niet. In zijn het boek van Czeslaw (zijn levensverhaal) reeds vermeld dat hij zijn uniformen schonk aan het museum, maar dit was nooit opgevallen door de familie. Czeslaw Kajpus bracht ook zijn boek mee waarbij hij een speciale tekst in schreef voor het museum in 1996.

3x heeft het Canada Poland Museum deelgenomen aan tentoonstellingen te Beveren-Waas met 10-tal Poolse uniformen en uitrustingen. Op vraag van het gemeentebestuur en met medewerking van Czeslaw Kajpus en Roland Van Goethem namen we deel aan een grote tentoonstelling met de 65jarige herdenkingsplechtigheid in het Kasteel Cortewalle betreffende de bevrijding door de Polen in Vlaanderen (zie foto’s hieronder van deze eerste tentoonstelling, waaronder ook de uniformen van Czeslaw Kajpus).

Jaarlijks sinds 1994 kwam Czeslaw Kajpus en Roland van Goethem met hun echtgenote naar de herdenkingsplechtigheid op het Canadees-Poolse kerhof te Adegem, elke 2de zondag van september. En brachten een eerbetoon aan hun gevallen Poolse kameraden op het kerkhof te Adegem en daarna brachten ze telkens een bezoek naar het museum.

De 2de tentoonstelling was bij de 70-jarige herdenkingsplechtigheid. Dan vraagt Roland Van Goethem een kleine tentoonstelling te helpen organiseren in het oude gemeentehuis van Beveren-Waas en brachten daar in een kast 2 mannequins in volle uitrusting tentoon in de inkomzaal.

De 3de tentoonstelling bij de 75-jarige bevrijding vraagt Roland van Goethem en zijn echtgenote om in het Cultureel centrum te helpen aan een tentoonstelling. Hierbij werden er 2 uniformen van Kajpus tentoongesteld, zijn battledress en zijn tankoverall. Zie foto’s hieronder.

3de tentoonstelling te Beveren-Waas met de 2 uniformen van Czeslaw Kajpus ter ere van de 75-jarige herdenking.

Vandaag was dus een heel emotionele en deugddoende ontmoeting. Ik ben heel dankbaar dat we dankzij onze Facebookpagina en blog mensen meer en meer van alle families kunnen traceren en betrekken bij het museum.

Deel gerust: sharing is caring.

Meer info: https://canadapolandmuseum.com/tank-commandant-czeslaw-kajpus/

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑